אם העסק שלכם נמצא בחובות ואתם מרגישים שאתם קורסים כלכלית, כנראה שאתם שוקלים האם להגיש בקשה לפירוק חברה. המאמר הבא יעסוק בתהליך פירוק חברה על כל שלביו.
מתי כדאי לבקש פירוק חברה?
פירוק חברה מתבצע ברוב המקרים כאשר לחברה יש חוב שהיא אינה יכולה לשלם. החברה יכולה להיות בעלת חוב לנושה אחד או למספר נושים. התהליך של פירוק החברה מאפשר בעצם לממונה על חדלות פירעון לאגד את סך ההתחייבויות של החברה מול הנכסים הקיימים שבאמצעותם ניתן להחזיר את ההתחייבויות האלה. ברוב המקרים, סדר החזרת החוב לנושים נקבע לפי הערבויות שהחברה נתנה לאותם נושים ולא בהכרח על בסיס החוב. כל חוב ניתן להכניס להסדר נושים ובתנאי שהוא עולה על 5 שקלים.
איך מתבצע תהליך של פירוק חברה?
זהו הליך שאורך מספר חודשים או אף מספר שנים, כאשר יש התנגדות כלשהי לפירוק. השלב הראשון הוא הגשת בקשת פירוק לבית המשפט. כאשר בעלי החברה מבינים כי אין באפשרותם לשקם את החברה, הם יכולים להגיש בקשה לפירוק לבית המשפט המחוזי במחוז שבו רשומה החברה בישראל. בית המשפט בודק בשלב הראשון האם קיימת הצדקה לבקשת הפירוק. ישנה בחינה של ממש האם החובות יכולים להיות משולמים באמצעות מכירת החברה או מימוש הנכסים שלה. לפני שמגישים בקשה לפירוק חברה, חשוב להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום מכיוון שישנם מצבים שבהם ניתן בכל זאת להימנע מפירוק החברה ולהגיע להסדר כלשהו עם הנושים. עילות לפירוק חברה בית המשפט בוחן האם אחת מהעילות לפירוק חברה מתקיימות: כפי שכבר הוזכר קודם, העילה המרכזית לפירוק חברה היא חובות שהחברה לא יכולה לשלם. עילה נוספת שיכולה להיות לפירוק חברה, היא חברה שאינה פעילה או הפסיקה את פעולתה. עוד עילה לפירוק חברה היא החלטה של לפחות 75% מחברי הדירקטוריון לאפשר לבית המשפט לפרק את החברה. בנוסף לכך, אם כי פחות שכיח, זהו פירוק חברה בשל פעולות לא חוקיות או סיכון בטחון מדינת ישראל.
מינוי מפרק זמני על ידי בית המשפטבית המשפט עשוי למנות מפרק זמני לחברה כדי שלא יווצר מצב שבו בעל החברה מנסה להתחמק מתשלום החובות. זהו אדם שאחראי על רישום הערת אזהרה לנכסים הנמצאים בבעלות החברה וכן על תכנון הנכסים שניתן יהיה לממש אם בקשת הפירוק תאושר. יש מקרים שבהם בית המשפט מחליט על ביצוע הקפאת הליכים כדי לאפשר לחברה לנסות ולמצוא פתרונות לפני פירוקה הסופי. יש מצבים שבהם בעלי החברה יכולים לשלם חלק מחובות החברה בתמורה למחיקה של חובות נוספים או מגיעים להסדר תשלומים בו הם מתחייבים לשלם חלק מחובותיהם לנושים השונים.חשוב לציין כי במקרה שהחברה עוד עובדת ומצליחה למכור, האפשרויות הללו יכולות להיות רלוונטיות ומתאימות כדי לשקם את החברה.
מתן צו פירוק
בהינתן צו פירוק, מתבצע עיכוב של כל הליכי הגבייה של החברה כלפי הנושים השונים. נושים לא יוכלו לתבוע את החברה או להוציא ממנה נכסים בשלב זה עד לקבלת החלטה לאופן שבו יחולקו הנכסים השונים בין הנושים. בחינת התהליך על ידי הממונה על חדלות הפירעון הממונה בוחן את מצבה הכלכלי של החברה בצורה אובייקטיבית וזאת מכיוון שכספי הנושים השונים נמצא בסיכון. כונס הנכסים מנסה להבין מה הסיבות לכשלונה של החברה. בנוסף לכך, תפקידו הוא לבדוק האם הפירוק נעשתה בתום לב. אם הועלתה טענה שפעילות החברה ו/או פירוקה נעשו שלא בתום לב, ככל הנראה תפתח חקירה בנושא. כונס הנכסים הקבוע מעביר את המלצותיו לבית המשפט. הכונס הרשמי פועל גם לכינוס אסיפות של נושים ושל בעלי מניות על מנת שאלו יציעו מועמד לתפקיד המפרק הקבוע.השלב הבא לאחר קבלת ההחלטה על פירוק הוא מינוי מפרק קבוע. בית המשפט קובע מי יהיה המפרק הקבוע ויכול להחליט לבחור את אחד המועמדים שהציעו הנושים, או, לחלופין למנות אדם אחר לתפקיד.
לאחר מינוי המפרק הקבוע, מכנסים את נכסי החברה על מנת להגדיל את קופת הפירוק ככל הניתן ובנוסף לכך, מעבירים לנושים את הסכומים שהם זכאים להם.
פירוק החברה - שלב אחרון
פירוק החברה בפועל יכול להמשך שנים רבות. במהלך הפירוק, החברה מוסיפה להתקיים בתור אישיות משפטית נפרדת. ההנהלה הבכירה של החברה (הדירקטוריון והמנכ"ל) מפסיקים לפעול והמפרק פועל במקומם. האסיפה הכללית של בעלי המניות ממשיכה להתקיים, אולם החלטותיה מוגבלות לנושאים הקשורים בפירוק. בנוסף, בית המשפט רשאי למנות ועדת ביקורת, שתפקידה המרכזי הוא לפקח על המפרק ואף לסייע לו בעבודתו. כל עוד חברה נמצאת בפירוק, יש לציין את דבר ההליך לצד שמה: "... בע"מ (בפירוק)".
לסיכום: מתי נכון להתחיל בהליך של פירוק חברה? כאשר חברה נמצאת במצב שבו יש לה חובות כבדים שאין באפשרותה לשלם, או לחלופין, חברה שאינה יכולה להמשיך ולהתקיים מסיבותיה שלה, כדאי לה להכריז על פירוק ולהתחיל בהליך המתאים. המלצה חמה היא להיעזר בשירותיו של עורך דין מומחה לפירוק חברות ומבין היטב את השלבים הכרוכים בפירוקה של חברה.